သယ္ခ်င္းမဂၤလာပါ...ကြ်န္ေတာ္ဆိုဒ္ေလးမွၾကိဳဆိုပါတယ္.သူမ်ားေတြလဲေ၀မ်ွေပးေနာ္.ကြ်န္ေတာ္ဆိုဒ္ေလးကသယ္ခ်င္းတို.အတြတ္အေထာတ္အကူျပဳမယ္ထင္ပါတယ္..ၾကိဳးစားလ်တ္.

က်န္းမာေရးစာမ်တ္နွာ

 ဝမ္းတြင္ အစာမရွိလွ်င္ (လၻက္ရည္ၾကမ္း) ေသာက္သင့္မေသာက္သင့္
-------------------------------------------------------------------------
Tea လို႔ေခၚတဲ့ လက္ဖက္ရြက္မွ ရရွိတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္း၊ လက္ဖက္ရည္မ်ားကို လူတုိ႔ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား သံုးေဆာင္ ေလ့ရွိပါတယ္။ အခ်ိဳ ႔က်ေတာ့ အိပ္ယာထတာနဲ႔ လက္ဘက္ရည္ၾကမ္းေသာက္ၾကပါတယ္။ အခ်ိဳ ႔က် အစာစားျပီးမွ ေသာက္သလို၊ အခ်ဳိ ႔က်လည္း အစာမစားမီလည္း ေသာက္တတ္ပါတယ္။

လက္ဘက္ရဲ ႔ အဓိကလုပ္ေဆာင္ခ်က္ကို သိထားရန္လိုအပ္ပါတယ္။ လက္ဘက္ဆုိတာ ကယ္လိုရီကို လင္ျမန္စြာ ေလာင္ကြ်မ္းေစတဲ့ အစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အခါးရည္ေသာက္ရင္ အဆီက်တယ္လုိ႔ လူတိုင္း သိရွိျပီးျဖစ္ပါတယ္။

လက္ဘက္ရည္ၾကမ္းဟာ ကယ္လိုရီေတြကို လ်င္ျမန္စြာ ေလာင္ကြ်မ္းေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာစားျပီးတဲ့အခ်ိန္မွာ မွီဝဲတာအေကာင္းဆံုး ျဖစ္ပါတယ္။ သုိ႔ေသာ္ ဝမ္းထဲအစာမရွိလွ်င္ မေသာက္သံုးသင့္ပါ။

ျဖစ္စဥ္ကဒီလိုပါ။ ဝမ္းထဲမွာ အစာမရွိပါ။ ေသာက္လိုက္ေသာ လက္ဘက္ရည္က ဝမ္းထဲသုိ႔ဝင္သည္။ ဝမ္းထဲတြင္ အစာေျခဖ်က္ရန္ ေစာင့္ဆုိင္းေနေသာ Gastric အက္ဆစ္ႏွင့္ အျခားေသာအက္ဆစ္မ်ားႏွင့္ လ်င္ျမန္စြာဓာတ္ျပဳသည္ ထုိအခါ ေျခဖ်က္စရာ ကယ္လိုရီ အဟာရဓာတ္မရွိသည့္အတြက္ ဝမ္းထဲတြင္ ရွိေသာ အက္ဆစ္ႏွင့္ ဓာတ္ျပဳျပီး အျခားေနရာမ်ားသုိ႔လည္း ျပန္႔က်ဲသည္ အက်ိဳးဆက္အားျဖင့္ မအီမလည္၊ မသက္မသာျဖစ္ျခင္း၊ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ ဓာတ္မတည့္၍ ယားယံျခင္း၊ ေျခလက္မ်ား ေဖာေယာင္လာျခင္း စသည္တုိ႔ ျဖစ္ေပၚႏိုင္ပါသည္။

တစ္ၾကိမ္ႏွစ္ၾကိမ္မဟုတ္ပဲ လက္ဘက္ရည္ကို ႏွစ္လရွည္စြာ ဝမ္းထဲမရွိပဲ စြဲေသာက္ပါက ျဖစ္လာမည့္ အက်ိဳးဆက္က အထက္ေဖာ္ျပပါထက္ ပိုႏိုင္ပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေဆးပညာရွင္မ်ားက ဝမ္းထဲတြင္ အစာမရွိလွ်င္ လက္ဘက္ရည္ၾကမ္း (Tea) မေသာက္ရန္ တုိက္တြန္းထားေၾကာင္း သိရသည္။

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ကင္ဆာအတြက္ သေဘၤာရြက္ ( အခုတင္ၿပတာကလည္း မရွားသလုိ ေစ်းလည္းမႀကီးပါဘူး )

စာေရးသူကုိယ္တုိင္လည္းအလုပ္နဲ ့ေတာေတာင္ေတြမွာေနထုိင္စဥ္ကလည္း အခုတင္ၿပထားေသာ သေဘၤာရြက္ကုိ ေတာထဲမွာရွာစားခဲ့ပါသည္ ။ အစြမ္းထက္ပါသည္ ။ (Mg Mandalay )

မ်ိဳးမ်ိဳးကုိ တိုက္ဖ်က္ႏိုင္စြမ္း ရွိသည္ဟု ယံုၾကည္ၾက၏။ ယခုအခါ ဖေလာ္ရီဒါတကၠသိုလ္မွ သုေတသနပညာရွင္ နမ္ဒန္းႏွင့္ ဂ်ပန္မွ သူ၏ လုပ္ေဖာ္ကုိင္ဖက္မ်ားက သေဘၤာရြက္သည္ မိန္းမကိုယ္ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာႏွင့္ ပန္ကရိယ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို သတ္ႏိုင္ေၾကာင္း Ethnopharmacology ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့သည္။ သူတို႔အဖြဲ႕သည္ သေဘၤာရြက္ေျခာက္မ်ားကို အသံုးျပဳ၍ သုေတသန ျပဳလုပ္ခဲ့ရာတြင္ သေဘၤာရြက္ေျခာက္ကို လက္ဖက္ရည္ကဲ့သို႔ အသံုးျပဳျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို ေသေစႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကသည္။ သေဘၤာရြက္မွ စုပ္ယူထားေသာ အရာမ်ားသည္ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ထိန္းညႇိရာတြင္ အကူအညီေပးသည့္ Th1type cytokines မ်ား ထုတ္လုပ္ျခင္းကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို တိုက္ဖ်က္ရာ၌ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို အသံုးျပဳသည့္ ကုသခ်က္တြင္ သေဘၤာရြက္မ်ားကို အသံုးျပဳလာႏိုင္ေတာ့မည္ဟု ဆို၏။ ကမာၻ႔ေနရာ အႏွံ႔အျပားတြင္ သေဘၤာရြက္ကို ေဆးဖက္ဝင္ေသာ အရာတစ္ခုအျဖစ္ အသံုးျပဳေနၾကၿပီး အထူးသျဖင့္ အာရွတိုက္တြင္ အသံုးမ်ားသည္ဟု ဆို၏။ ေဒါက္တာနမ္ဒန္းက ယခုသူ၏ သုေတသနမွ ရရွိေသာ ရလဒ္မ်ားသည္ ၾသစေၾတးလ်ႏွင့္ သူ၏ဇာတိျဖစ္ေသာ ဗီယက္နမ္ႏိုင္ငံတို႔တြင္ ေနထိုင္ေသာ ေဒသခံတို႔ထံမွ ရရွိသည့္ သတင္းအခ်က္အလက္မ်ားႏွင့္ ကိုက္ညီမႈ ရွိသည္ဟု ဆို၏။ သေဘၤာရြက္မွ ထုတ္ယူထားေသာ အရာမ်ားသည္ ပံုမွန္ဆဲလ္မ်ားအေပၚ ေဘးဥပါဒ္ျဖစ္ေစမႈ လံုးဝမရွိေသာေၾကာင့္ လက္ရွိအသံုးျပဳေနေသာ ကင္ဆာေဆးဝါး မ်ားစြာတို႔တြင္ ျဖစ္ေလ့ရွိသည့္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး မ်ားစြာတို႔ကို ေရွာင္ရွားႏိုင္လိမ့္မည္ဟု ဆို၏။ သုေတသနပညာရွင္မ်ားသည္ ကင္ဆာဆဲလ္ ၁၀ မ်ိဳးကုိ ေမြးျမဴၿပီး သေဘၤာရြက္မွ ထုတ္ယူထားေသာ အရာမ်ားႏွင့္ ၂၄ နာရီၾကာ ထိေတြ႕ေစခဲ့သည္။ ကင္ဆာဆဲလ္ ၁၀မ်ိဳးစလံုးတြင္ သေဘၤာရြက္ေၾကာင့္ ႀကီးထြားမႈ အလြန္ေႏွးေကြးသြားေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ရသည္။
ေဆးမွတ္စု

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 မ်က္ကြင္းညိဳျခင္းကို သက္သာေစဖို႕အတြက္ .........

ေရမ်ားမ်ားေသာက္ေပးပါ။ တေန႕လွ်င္ အနည္းဆံုး ဖန္ခြက္ၾကီး ၈ ဖန္ခြက္မွ ၁၀ ဖန္ခြက္အထိေသာက္ပါ။ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ျခင္းျဖင့္ အသားအေရကို စိုေျပေစပါတယ္။

မ်က္စိကို လက္နဲ႕ ၾကမ္းၾကမ္းတမ္းတမ္း မပြတ္မိပါေစနဲ႕။ ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ အေအးခံထားေသာ သခြါးသီး၊ ဒါမွမဟုတ္ အာလူးကို အခြံႏႊါ၍ အကြင္းလိုက္ပါးပါးေလးလွီးျပီး မ်က္စိေပၚတြင္ တစ္ေန႕လွ်င ္၁၅ မိနစ္ခန္ ့ တင္ထားေပးပါ။

တခါေသာက္ (Ready made)လက္ဖက္ေျခာက္ထုတ္ေလးမ်ားကိုလည္း ေသာက္ျပီးပါက လႊင့္မပစ္ဘဲ ေရခဲေသတၱာတြင္ အေအးခံျပီး မ်က္စိေပၚတြင္ တင္ထားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေထာပတ္ဆီ သို ့မဟုတ္ သံလြင္ဆီကို မ်က္စိေဘးပတ္လည္တြင္ ညင္သာစြာ ပြတ္လိမ္းေပးပါ။

vitamin E ကဲ့သုိ႕ေသာ ကရင္မ္ မ်ားကိုလည္း မ်က္လံုးပတ္လည္တြင္ လိမ္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ အိပ္ေရး၀၀အိပ္ပါ။ ေန႕စဥ္ရက္ ဆက္ အိပ္ေရး ပ်က္ျခင္းေၾကာင့္လည္း မ်က္တြင္းခ်ိဳင့္လာျပီး မ်က္ကြင္း ညိဳသကဲ့သို ့ျဖစ္ေပၚေစတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပံုမွန္ အိပ္ေရး၀၀ အိပ္ဖို ့လည္း လိုအပ္လွပါတယ္။ စိတ္ဖိစီးမႈကင္းေ၀းပါေစ။

ကြန္ပ်ဴတာေရွ႕၊ တီဗြီေရွ႕တြင္ တထိုင္တည္း အခ်ိန္အေတာ္ၾကာ မထိုင္မိပါေစနဲ႕။ မ်က္လံုးကုိ မၾကာဏ အနားေပးပါ။ မ်က္စိကုိ ေနေရာင္ႏွင့္ တိုက္ရိုက္မထိေတြ႕ပါေစႏွင့္။ ေနေရာင္ႏွင့္ ထိေတြ႕ျခင္းေၾကာင့္ အေရျပားတြင္ မယ္လနင္ (melanin)မ်ား ပိုမိုထြက္ရွိႏိုင္ျပီး မ်က္ကြင္းညိဳျခင္းကို ပိုမိုဆိုးေစႏိုင္ပါတယ္။

အရည္ရႊမ္းေသာ အသီးအႏံွမ်ားႏွင့္ လတ္ဆတ္ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို မ်ားမ်ားစားေပးပါ။
အထက္ပါအတိုင္းလိုက္နာလုပ္ေဆာင္ေပးမယ္ဆိုပါက မ်က္ကြင္း ညိဳျခင္း ကို ေလ်ာ့က် သက္သာေစႏိုင္ပါသည္ ။


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 မ်က္စိ က်န္းမာေရးအတြက္ ျပဳလုပ္သင့္သည့္ အခ်က္ ၉ ခ်က္

၁။ကန္စြန္းဥစားပါ

ကန္စြန္းဥမွာ ညဘက္ အျမင္အာ႐ုံ အားေကာင္းေစတဲ့ ဗီတာမင္ေအမ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး မုန္လာဥ (Beetroot) မွ ပါဝင္တဲ့ Anthocyanin ေတြဟာ မ်က္စိမွ ေသြးေၾကာငယ္ေတြ ေသြးယုိစိမ့္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္တဲ့အတြက္ Retinopathy (မ်က္စိ မျမင္ရတဲ့ အေၾကာင္းရင္းတစ္ခု) မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

၂။ ကြန္ပ်ဴတာ ၾကည့္တာ ေလွ်ာ့ပါ။

အခန္းအပူခ်ိန္ ေလွ်ာ့ထ
ားပါ အသင့္မ်က္လုံးနဲ႔ ေလထုကုိ ေျခာက္ေသြ႔ေစႏုိင္လုိ႔ပါ။ ပတ္ဝန္းက်င္ စြတ္စုိမႈရွိေအာင္ သစ္ပင္အနည္းငယ္ စုိက္ထားေပးပါ။

၃။ပုံမွန္ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ပါ

ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာေၾကာင့္ မ်က္စိအတြင္း ဖိအားေတြ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ၿပီး အတြင္းတိမ္ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ တစ္ႀကိမ္ကုိ မိနစ္ ၄၀ ခန္႔၊ တစ္ပတ္ကုိ ေလးႀကိမ္ လမ္းေလွ်ာက္တဲ့ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္သူေတြဟာ ေရတိမ္ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို အမ်ားႀကီး ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တယ္လို႕သိရပါတယ္။

၄။ နံနက္စာ အတြက္ ဘလူးဘယ္ရီစားပါ

ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ဘလူးဘယ္ရီသီးကုိ နံနက္စာအျဖစ္ စားသုံးေပးပါက အသက္ ၅၀ ေက်ာ္ရင္ ျဖစ္တတ္တဲ့ အသက္အရြယ္နဲ႔ ဆက္စပ္တဲ့ မ်က္စိအျမင္အာ႐ုံ ဆုံး႐ႈံးမႈ (AMD) မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ေပးပါတယ္။ က်န္းမာေရးကုိ ျမႇင့္တင္ႏုိင္ဖုိ႔ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ အတူ တြဲစားပါ။

၅။ ေမႊးရနံ႔ ႐ွဴပါ

စံပယ္ပန္းရနံ႔ပါဝင္တဲ့ ရနံ႔ဆီကုိ ပခုံးမွာ ဆြတ္ထားၿပီး ႐ွဴေပးပါ။ ဦးေႏွာက္အတြင္း ဘီတာလႈိင္းေတြ ပုိမ်ားလာၿပီး ပုိမုိတက္ႂကြမႈ ရွိလာႏုိင္တဲ့အတြက္ အာ႐ုံ စူးစုိက္မႈလည္း ပုိေကာင္းလာပါတယ္။


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
ေဂၚရခါး သီးနွင့္ က်န္းမာေရး
------------------------------

ေဂၚရခါးသီး ကိုျမန္မာနိုင္ငံမွာ ေစ်းသက္သက္ သာသာနဲ႕ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူ ရရွိနိုင္ပါတယ္။ ရွမ္းျပည္မွာ ဆိုရင္ ေဆာင္းရာသီမွာ မျမင္ခ်င္မွ အဆုံး ေတာင္ပုံရာပုံနဲ႕ ေပါမ်ားလွပါတယ္။ ရွမ္းျပည္မွာေတာ့ (sugar ) ဆူကာသီးလုိ႕ ေခၚပါတယ္။ အိမ္တိုင္းမွာ လုိုလုိ စင္တင္ျပီး စိုက္ထားၾကပါတယ္။ စားခ်င္တဲ့ အခ်ိန္မွ သြားခူးစားၾကမ်ိဳးပါ။

ဒါေၾကာင့္ ပိုလတ္ဆတ္ျပီး ပိုအာဟာရျပည့္တဲ့ ဆူကာသီးေတြကို စားရတာ ေပ့ါ။ စီးပြား ျဖစ္စိုက္ပ်ိဳးၾကတဲ့ စိုက္ခင္းေတြ ဆိုတာကလည္း တေမွ်ာ္တေခၚ မ်က္စိတဆုံးပဲမို႕ တစ္နိုင္ငံလုံး ကိုေတာင္ ေရာင္းခ် နိုင္ေလာက္ေအာင္ ကို ျဖစ္ထြန္းေအာင္ျမင္ေနတာပါ ။

တျခားေနရာေဒသေတြမွာလည္း ေဂၚရခါးသီး မထြက္ေပမယ့္ လူတိုင္း ၀ယ္ယူ စားသုံး နိုင္ေလာက္ေအာင္ကို ေစ်းသက္သာမယ္ ေပါမ်ားမယ္ ဆိုတာ ေသခ်ာ ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီ ေဂၚရခါးသီးက က်န္းမာေရးကို ဘယ္ေလာက္ အေထာက္ အကူ ျဖစ္လဲ ဆိုတာေတာ့ သတိထားမိတဲ့ သူရွားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဂၚရခါးသီးနဲ႕ လူသားေတြရဲ႕ က်န္းမာေရး ပတ္သက္တဲ့ အခ်က္ေတြကို ေျပာျပခ်င္ပါတယ္။

ေဂၚရခါးသီးမွာ လူသားေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျဖစ္ေစတတ္တဲ့ သဘာ၀ ကစီဓါတ္ ၊ ဗီတာမင္စီ ၊ အမိုင္နိုအက္ဆစ္နဲ႕ ဗီတာမင္ ဘီ အုပ္စုတို႕ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာနဲ႕ ဆိုဒီယမ္တို႕ လုံး၀ မပါရွိပါဘူး ။ ဒါ့အျပင္ ေဂၚရခါးသီးဟာ ကယ္လုိရီနည္းပါးျပီး အမွ်င္ဓါတ္ တုိ႔စုေ၀းရာ အရင္းအျမစ္လည္းျဖစ္ပါေသးတယ္။

(၁) ေဂၚရခါးသီးမွာ ပါရွိတဲ့ ေဖာလစ္ဓါတ္ဟာ ေသြးထဲရွိ ဆဲလ္မ်ားနဲ႕ DNA ဖြဲ႕စည္း တည္ေဆာက္မႈ တို႕ကို အက်ိဳးျဖစ္ထြန္း ေစနိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေလာင္းေတြနဲ႕ ကိုယ္၀န္ရွိခါစ မိခင္ေလာင္းမ်ားဟာ ေဂၚရခါးသီးကို အလုံအေလာက္ စားေပးျခင္းျဖင့္ ေမြးဖြား လာမယ့္ ရင္ေသြးငယ္မ်ားအတြက္ အာရုံေၾကာနဲ႕ ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါေ၀ဒနာမ်ားကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္ ။

(၂) ေဂၚရခါးသီးဟာ ကိုလက္စထေရာပါ၀င္မႈနည္းပါးသျဖင့္ ကိုယ္ခႏၶာ အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္း လုိသူမ်ား အတြက္ အထူးပင္ သင့္ေလ်ာ္ပါတယ္ ။

(၃) ေဂၚရခါးသီးမွာ Poly-phenolic ဓါတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာ ေရာဂါမ်ားကို ဟန္႕တားကာကြယ္ ေပးနိုင္ျခင္းနဲ႕ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကိုလည္း ထိန္းသိမ္း ေပးတာကိုေတြ႕ရပါတယ္ ။

(၄) ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ ပရိုတင္းနဲ႕ ခြန္အားမ်ားကို လုံေလာက္စြာ ရရွိေစနိုင္ဖို႕ အတြက္လည္း မဂၢနိစ္ဓါတ္ ၾကြယ္၀ေသာ ေဂၚရခါးသီးကို စားေပးသင့္ပါတယ္ ။

(၅)ေဂၚရခါးသီးမွာ အမွ်င္ဓါတ္ ေပါၾကြယ္၀လုိ႕ အူသိမ္၊ အူမတို႕စြမ္းရည္ကို ျမွင့္တင္ ေပးတာေၾကာင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းေဘးမွလည္း ကင္းေ၀းေစနိုင္ပါ လိမ့္မယ္ ။

(၆) ေဂၚရခါးသီးကိုမွန္မွန္ စားသုံးေပးျခင္းအားျဖင့္ အရိုးပါးေရာဂါ၊ အယ္လ္ ဇိုင္းမား ေရာဂါ၊ စိတ္က် ေရာဂါေ၀ဒနာ မ်ားကို ကာကြယ္တားဆီးေပး ပါတယ္ ။

(၇) နာတာရွည္ အိပ္မေပ်ာ္သူမ်ားအတြက္ အထူးပင္သင့္ေလ်ာ္ျပီး ပင္ပန္း ႏြမ္းနယ္မႈ မ်ားကိုလည္း ေလ်ာ့ပါးသက္သာေစပါတယ္ ။

(၈) ေဂၚရခါးသီးမွာ ဗီတာမင္ B6 ပါ၀င္တဲ့ အတြက္ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္ ကိုလည္း တိုးတက္ျမင့္မားလာေစပါတယ္ ။

(၉) ေဂၚရခါးသီးဟာ ဆဲလ္မ်ား ထိခိုက္ပ်က္စီးမႈကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ ေပးနုိင္ပါတယ္ ။

(၁၀) သြားဖုံးက်န္းမာေရး ၊ သြားက်န္းမာေရး၊ ခံတြင္းအပူေလာင္ျခင္း ၊ အဆုတ္က်န္းမာေရးနဲ႕ ေက်ာရိုးက်န္းမာေရးတို႕ကိုလည္း တိုးတက္ေကာင္း မြန္ေစပါတယ္ ။

(၁၁) ေဂၚရခါးသီးဟာ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုျမွင့္တင္ေပးနိုင္တဲ့ အတြက္ မၾကာခဏ ျဖစ္တတ္တဲ့ အပူဖ်ား ၊အေအးမိ ဖ်ားေရာဂါမ်ားကို ၾကိဳတင္ကာ ကြယ္ေပးနုိင္ပါတယ္ ။

(၁၂) ေဂၚရခါးသီးထဲမွာ ေကာ့ပါးဓါတ္ ပါ၀င္တဲ့ အတြက္ သိုင္းရြိဳက္ေရာဂါ ေ၀ဒနာသည္မ်ား စားသုံးေပးသင့္ပါတယ္ ။

(၁၃) ေဂၚရခါးသီးထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ ဇင့္ဓါတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ အေရျပားထဲမွ အဆီထြက္ျခင္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးနိုင္တဲ့ အတြက္ မ်က္ႏွာနဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ေပၚရွိ ၀က္ျခံမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္း သက္သာ ေစနိုင္ပါတယ္ ။

(၁၄) ေဂၚရခါးသီးထဲမွာ မဂၢနီဆီယမ္ဓါတ္လည္းပါရွိျခင္းေၾကာင့္ မွန္မွန္ စားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ ေျခသလုံး ၾကြက္သားမ်ား ၾကြက္တက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ ေပးနိုင္ တာလည္းေတြ႕ရပါတယ္ ။

ေဂၚရခါးသီး သာမက ေဂၚရခါးရြက္၊ ေဂၚရခါးညြန္႕ တို႕ဟာလည္း အလြန္ ေဆးဘက္ ၀င္လွပါတယ္။ ေဂၚရခါးရြက္ ၊ ေဂၚရခါးညြန္႕တို႕ကို အရြက္စိမ္း ျဖစ္ေစ၊ အေျခာက္ခံျပီး ျဖစ္ေစ ေရေႏြးၾကမ္း (အခါးရည္) အျဖစ္ မွန္မွန္ ေသာက္သုံး သြားပါက ေသြးတိုး က်ေစျခင္း၊ ေသြးေၾကာ မၾကီးမ်ား ပိတ္ဆို႕ တင္းမာမႈကို ေျဖေလ်ာ့ေစနိုင္ျခင္း၊ ဆီးရႊင္ေစျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ ထဲရွိ ဆီးေက်ာက္မ်ားကို က်ေစျခင္း စသျဖင့္ ေဆးစြမ္းထက္လွတာကို ေတြ႕ရပါတယ္ ။

ဒါေၾကာင့္ ေစ်းႏႈန္းသက္သာ၊ က်န္းမာေရး ကိုလည္း အေထာက္အကူျပဳျပီး ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးလည္း ကင္းလွတဲ့ ေဂၚရခါးသီးကို အရြယ္သုံးပါးမေရြး စားသုံးသင့္တဲ့ အေၾကာင္း အားလုံး သက္ရွည္က်န္းမာေစဖို႕ ဆုေတာင္းရင္း ေမတၱာပို႔သ လိုက္ပါတယ္။


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 

ဥာဏ္စြမ္းထက္ျမက္ျခင္း ဆိုတာ လူသားတိုင္း အလိုရွိတဲ့ စြမ္းရည္တစ္ခုပါပဲ။ ဥာဏ္စြမ္းလို႔ ဆိုရာမွာ မွတ္ဥာဏ္ (Memory) နဲ႔ ထက္ျမက္မွဳ (Intelligence) ႏွစ္မ်ိဳးစလံုး ပါ၀င္ပါတယ္။ စာသင္သား လူငယ္ေတြ အပါအ၀င္ အသက္အရြယ္ မေရြးအတြက္ အထူးအေရးပါလွတယ္ ဆိုတာ ေျပာေနစရာေတာင္ မလိုပါဘူး။

ဥာဏ္ေကာင္းေအာင္ ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲလို႔ လာေမးတဲ့ လူငယ္ေတြ၊ ကေလးကို ဥာဏ္ေကာင္းေအာင္ ဘာေတြ ေကြ်းရမလဲ ဆိုတဲ့ မိဘေတြ ခဏခဏ ၾကံဳရပါတယ္။ ခဏခဏ ေမ့တတ္လာလို႔ ဘယ္လို လုပ္ရမလဲလို႔ အၾကံလာေတာင္းတဲ့ မိတ္ေဆြေတြလဲ ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ဥာဏ္ရည္ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးကို တိုးျမွင့္ေပးႏိုင္မွဳ အရွိဆံုး အစားအေသာက္ ဆယ္မ်ိဳးကို ကမၻာ့အာဟာရ ပညာရွင္မ်ား သုေတသနျပဳထားတဲ့ အတိုင္း စုစည္း ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ဥာဏ္ရည္ဟာ မိဘမ်ိဳးရိုးဗီဇ၊ ပတ္၀န္းက်င္ အေနအထားမ်ားရဲ့ လႊမ္းမိုးမွဳ အထူးရွိေပမယ့္ ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္မ်ားဟာ လူတစ္ေယာက္ရဲ့ ဥာဏ္ရည္ဥာဏ္ေသြးမွာ အတိုင္းအတာ တစ္ခုအထိ အေရးပါတယ္ ဆိုႏိုင္လို႔ ေအာက္ပါအစားအေသာက္မ်ားဟာ ဥာဏ္ရည္ေလ်ာ့ပါးမွဳကို ကာကြယ္ဖို႔၊ ဥာဏ္ရည္တိုးတက္ဖို႔ ေကာင္းစြာ အေထာက္အကူ ျပဳမယ္ ဆုိတာ ေသခ်ာပါတယ္။

(၁) ငါးမ်ား

ဥာဏ္ေကာင္းေစတဲ့ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ငါးေတြဟာ ထိပ္တန္းက ပါပါတယ္။ ငါးရဲ့ အဆီေတြဟာ ဦးေႏွာက္ဥာဏ္ရည္ တိုးတက္မွဳနဲဲ႔ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ အတြက္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္တဲ့ DHA နဲ႔ EPA လို႔ေခၚတဲ့ အိုမီဂါသရီး ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြ အျပည့္၀ဆံုး ပါ၀င္တဲ့ အစားအစာ ျဖစ္ပါတယ္။ အဆီျပည့္၀တဲ့ ငါးေတြ ပံုမွန္ စားေပးရင္ ဥာဏ္စြမ္းရည္ ပိုမို ထက္ျမက္လာေစတယ္ ဆိုတာကို ကာလရွည္ စမ္းသပ္ေလ့လာမွဳမ်ားစြာ ျပဳလုပ္ျပီး ေတြ႔ရွိထားပါတယ္။ ဒီအစြမ္းဟာ ကေလးေတြမွာသာ မကဘဲ အရြယ္သံုးပါး စလံုးမွာပါ အာနိသင္ရွိတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ အိုမီဂါသရီး အျပည့္၀ဆံုး ငါးကေတာ့ ဆယ္လ္မြန္ငါး ျဖစ္ျပီး သူ႔ကို စားေပးႏိုင္ရင္ အေကာင္းဆံုး ဆိုေပမယ့္ ငါးမွန္သမွ်ကေတာ့ ပံုမွန္စားသံုးေပးရင္ ဥာဏ္ရည္အတြက္ အေထာက္အကူ ျပဳေစတယ္လို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။

(၂) ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး
ဥေတြဟာ အေကာင္းဆံုး အသားဓာတ္ပင္ရင္း အျဖစ္ အသိအမွတ္ျပဳထားပါတယ္။ ဒီအထဲမွာမွ ဥအႏွစ္မွာ ကိုလင္း (Choline) လို႔ ေခၚတဲ့ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းအားဆိုင္ရာ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္၀လို႔ ကေလးေတြေရာ ေမ့တတ္တဲ့ သူေတြပါ သံုးေဆာင္ေပးသင့္ပါတယ္။ ဒီေနရာမွာ တစ္ခု သတိေပးလိုတာက ဥအႏွစ္ဟာ ကိုလက္စထေရာ ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္လို႔ အသက္ ၃၅ ႏွစ္အထက္ လူေတြ မ်ားမ်ား မစားသင့္သလို ႏ်ဴကလီယာပရိုတိန္းေခၚ အသားဓာတ္မ်ားနဲ႔ ဖြဲ႔စည္းထားလို႔ ေလးဖက္နာ အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိသူေတြလည္း မ်ားမ်ား မစားသင့္ပါဘူး။

(၃) ေျမပဲႏွင့္ ေျမပဲေထာပတ္

ေျမပဲနဲ႔ ေျမပဲအႏွစ္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေျမပဲေထာပတ္ (Peanut Butter) တို႔ဟာ ဗိုက္တာမင္အီး (Vitamin E) ၾကြယ္၀တဲ့ အစာပင္ရင္းမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ဗိုက္တာမင္အီးဟာ ျမင့္မားတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ဂုဏ္သတၱိ (Potent Antioxidant Property) ရွိတဲ့ အာဟာရ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္သလို ဦးေႏွာက္နဲ႔ အာရံုေၾကာမ်ားရဲ့ အေပၚယံအလႊာ အိုမင္းပ်က္စီးျခင္းကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ မိသားစုမွာ ေျမပဲ(သို႔) ေျမပဲေထာပတ္ကို ပံုမွန္စားတဲ့ အက်င့္ ရွိတာ ကေလးငယ္ေတြရဲ့ ဥာဏ္ရည္အတြက္ အက်ိဳးျပဳပါတယ္။ ဗိုက္တာမင္ ဘီ၀မ္း (Vitamin B1) နဲ႔ တြဲဖက္မယ္ဆိုရင္ အထူးအစြမ္းထက္ျပီး ဦးေႏွာက္စြမ္းရည္ ေကာင္းမြန္ေစကာ စိတ္ၾကည္လင္ေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။ ဗိုက္တာမင္ဘီ၀မ္း ပါ၀င္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကေတာ့ ႏွံစားသီးႏွံမ်ား၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အစိမ္းရင့္ေရာင္ အသီးအရြက္မ်ား၊ အသားမ်ား၊ ပဲပင္ေပါက္ စတာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။

(၄) ႏွံစားသီးႏွံမ်ား

ဒီတစ္မ်ိဳးကေတာ့ အထူးေျပာေနစရာ မလိုပါဘူး။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ ဘယ္လူမ်ိဳးပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ကစီဓာတ္ပါတဲ့ ႏွံစားသီးႏွံ တစ္ခုခု (ဥပမာ ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း စသည္) ကို အဓိကအစာ (Staple Food) အေနနဲ႔ ေန႔စဥ္ စားေနၾကတာမို႔ပါ။ ဒါေပမဲ့ ကေလးငယ္ေတြအတြက္က်ေတာ့ အာဟာရ ျပည့္၀စြာ စားရဖို႔တင္မကဘဲ အဆာမလြန္ေအာင္ စားရဖို႔က အထူးအေရးၾကီးပါတယ္။ ကေလးတစ္ေယာက္ရဲ့ ဘ၀မွာ ဥာဏ္ရည္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ အေျခခံ အက်ဆံုး ဦးေႏွာက္ဖြ႔ံျဖိဳးမွဳဟာ အသက္ႏွစ္ႏွစ္အတြင္း အမ်ားဆံုးနဲ႔ အဓိက ျဖစ္တာမို႔ ေမြးစကေန အသက္ ႏွစ္ႏွစ္ေက်ာ္အထိ ခဏခဏ အဆာလြန္ရတဲ့ ကေလးေတြ ၾကီးျပင္းလာရင္ အဆာမခံရတဲ့ ကေလးေတြေလာက္ ဥာဏ္မေကာင္းတာ အတိအက် ေတြ႔ႏိုင္ပါတယ္။

အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ဆန္၊ ေပါင္မုန္႔ စတဲ့ ကစီဓာတ္ ျပည့္၀တဲ့ အစာေတြက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဂလူးကို႔စ္ (Glucose) ေခၚ သၾကားဓာတ္နဲ႔ အထက္မွာ ဆိုခဲ့တဲ့ ဗိုက္တာမင္ ဘီ၀မ္းကို အဓိက ေပးႏိုင္တဲ့ အစာေတြ ျဖစ္ေနလို႔ပါပဲ။ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏကို ျပည့္၀ေအာင္ ပံုမွန္စားေသာက္ေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အ၀လြန္ေအာင္ စားပါလို႔ေတာ့ မဆိုလိုပါဘူး။ ဆန္နဲ႔ ဂ်ံဳကို ႏွိဳင္းယွဥ္ၾကည့္ရင္ ဦးေႏွာက္ဥာဏ္ရည္ အားေပးမွဳမွာသာမက ခႏၶာကိုယ္ ဖြံ႔ံျဖိဳးၾကီးထြားမွဳမွာပါ ဂ်ံဳက ပိုသာတယ္လို႔ အာဟာရပညာရွင္မ်ားက ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ေတြ႔ရွိထားၾကပါ
တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ဟာ ဆန္ကို အဓိကစားတဲ့ လူမ်ိဳးေတြ ျဖစ္ေပမယ့္ ရင္ေသြးငယ္ေတြရဲ့ အနာဂတ္ ပညာေရးအတြက္ အေထာက္အပံ့အျဖစ္ ေပါင္မုန္႔လဲ ပံုမွန္ေကြ်းသင့္တယ္လို႔ အၾကံျပဳလိုပါတယ္။

(၅) ေကြကာအုပ္
Oats ေခၚ ႏွံစားသီးႏွံကို ေကြကာအုပ္အျဖစ္ စားသံုးၾကပါတယ္။ ၄င္းဟာ ဆန္ေတြ ဂ်ံဳေတြလို ႏွံစားသီးႏွံမ်ားထဲ အပါအ၀င္ ျဖစ္ေပမယ့္ ထိုအရာေတြ ပံုမွန္စားျဖစ္တယ္ ဆိုတာနဲ႔ပဲ ေကြကာအုပ္ကို လ်စ္လ်ဴရွု မထားသင့္တဲ့ အခ်က္ေတြကေတာ့ ဦးေႏွာက္ရဲ့ အေကာင္းဆံုး စြမ္းေဆာင္ရည္ ေရာက္ေအာင္ အားေပးႏိုင္တဲ့ ဗိုက္တာမင္ အီး၊ ဗိုက္တာမင္ ဘီအုပ္စု၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ ဇင့္ေခၚ သြပ္ဓာတ္တို႔ အထူးၾကြယ္၀လွတယ္ ဆိုတဲ့ အခ်က္ပါပဲ။

ကေလးငယ္ေတြ ေက်ာင္းသြားခါနီး ေကြကာအုပ္တစ္ခြက္ မွန္မွန္ ေသာက္သံုးေစရင္ စာသင္ယူရာမွာအာရံုစူးစိုက္မွဳ နဲ႔ မွတ္မိႏိုင္စြမ္း ပိုေကာင္းလာတာ ေတြ႔ရွိရပါတယ္။

(၆) ဘယ္ရီသီးမ်ား

စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ဘလူးဘယ္ရီ၊ ဘလက္ဘယ္ရီ စတဲ့ ဘယ္ရီသီးမ်ားနဲ႔ ခ်ယ္ရီသီးမ်ားဟာ ဗိုက္တာမင္ စီ နဲ႔ အျခားဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ား ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ျပီး မွတ္ဥာဏ္စြမ္းအားကို အထူးျမဲျမံေစတာကို ေလ့လာေတြ႔ရွိရပါတယ္။ အသီးေတြရဲ့ အေရာင္ရင္႔ေလ ဒီအာနိသင္ ပိုမ်ားေလ ျဖစ္ပါတယ္။

(၇) ပဲၾကီး

ပဲၾကီးဟာ အသားဓာတ္နဲ႔ ကစီဓာတ္ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုး ျပည့္၀တဲ့ စားစရာ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္၊ အိုမီဂါသရီး၊ ဗိုက္တာမင္မ်ိဳးစံုနဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ စံုလင္စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ကေလးငယ္ တစ္ဦးဟာ မၾကာခဏ ပဲၾကီးလံုေလာက္ေအာင္ စားေပးရင္ ေတြးေခၚေလ့လာ သင္ယူႏိုင္စြမ္းမွာ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္ေစဖို႔ အေထာက္အကူျပဳတာ ေလ့လာေတြ႔ရွိရပါတယ္။

(၈) အေရာင္စံု ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား

ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ေရႊဖရံုသီး၊ မုန္လာဥ၀ါ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ မုန္ညင္း တို႔လိုမ်ိဳး အစိမ္းေရာင္၊ အနီေရာင္၊ အ၀ါေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြရဲ့ က်န္းမာၾကံ့ခိုင္မွဳကို ထိန္းသိမ္းေပးထားႏိုင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ား အမ်ားဆံုး ပါ၀င္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။

(၉) ဒိန္ခ်ဥ္ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား

၄င္းတို႔ဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ား၊ အာရံုေၾကာ ဆက္သြယ္မွဳ ဓာတုပစၥည္းမ်ား (neurotransmitters)၊ အေရးပါတဲ့ အဲန္ဇိုင္းမ်ား (Enzymes) ထုတ္လုပ္ရာမွာ မရွိမျဖစ္ ပါရမယ့္ ကုန္ၾကမ္းေတြ ျဖစ္တဲ့ အသားဓာတ္နဲ႔ ဗိုက္တာမင္ ဘီအုပ္စု ၾကြယ္၀ေသာ အစားအစာမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းတစ္ခုခု မွီ၀ဲေပးသူ ကေလးငယ္ေတြဟာ သခ်ၤာစြမ္းရည္နဲ႔ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္ သူမ်ားေတြထက္ ပိုေကာင္းသလို လူၾကီးေတြအတြက္လည္း ဒိန္ခ်ဥ္မွန္မွန္ ေသာက္ေပးရင္ မွတ္ဥာဏ္ ခ်ိဳ႕ယြင္းအားနည္းလာမွဳေတြကို ျပဳျပင္ဖာေထးႏိုင္တာ ေတြ႔ရပါတယ္။


ဒါ့အျပင္ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ားနဲ႔ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ တစ္ခုလံုးက ဆဲလ္မ်ားကို အသက္ရွည္ေစတဲ့ အစြမ္းရွိတဲ့ ဗိုက္တာမင္ဒီကိုလည္း ႏို႔ကရတဲ့ အစားအစာမ်ားမွ ရရွိႏိုင္ၾကပါတယ္။ ဗိုက္တာမင္ဒီ လိုအပ္ခ်က္ဟာ စာသင္သားေတြမွာ အထူးမ်ားျပားလွျပီး ျပည့္၀စြာ စားသံုးေပးဖို႔ အထူးလိုအပ္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ေျပာဆိုၾကပါတယ္။

(၁၀) အမဲသားႏွင့္ ေျခေလးေခ်ာင္း အသားမ်ား

ကေလးေတြ စာသင္ယူရာမွာ စြမ္းရည္ထက္ျမက္ေနဖို႔နဲ႔ အာရံုေကာင္းေကာင္း စူးစိုက္ႏိုင္ဖို႔ သံဓာတ္ဟာ မရွိမျဖစ္ သတၱဳဓာတ္ တစ္မ်ိဳး အေနနဲ႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အမဲသားဟာ ခႏၶာကိုယ္က စုပ္ယူအသံုးခ်ႏိုင္တဲ့ သံဓာတ္ အၾကြယ္၀ဆံုး အစာပင္ရင္းတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ သံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ ေသြးအားနည္းသူမ်ားဟာ အမဲသားကို စားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အမဲသားကို အခ်ိဳ႕က ယံုၾကည္ခ်က္ အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ မစားၾကေတာ့ အျခား ေျခေလးေခ်ာင္းသားမ်ား (ဥပမာ ဆိတ္၊ သိုး စသည္)ကို အစားထိုး စားသံုးႏိုင္ၾကပါတယ္။ အမဲသားေလာက္ သံဓာတ္မၾကြယ္၀ေပမယ့္ ဒီအသားေတြေလာက္ စားျဖစ္ရင္လဲ မဆိုးပါဘူး။

အာရံုစူးစိုက္ႏိုင္စြမ္းကို အားေပးတဲ့ သံဓာတ္နဲ႔ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္ ေကာင္းေစတဲ့ သြပ္ဓာတ္တို႔ဟာ အဆိုပါ အသားေတြမွာ ျပည့္၀စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ လံုး၀ သက္သတ္လြတ္ စားသူေတြ အတြက္ကေတာ့ ပဲၾကီး၊ ပဲႏို႔ ေခၚ ပဲပိစပ္ စတာေတြကို စားသံုးေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အဆိုပါအစားအစာမ်ား၊ အသားမ်ားကို ဗိုက္တာမင္စီ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ သေဘၤာသီး စတဲ့ အသီးအရြက္ေတြနဲ႔ တြဲဖက္ စားသံုးေပးရင္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ့ သံဓာတ္ စုပ္ယူႏိုင္စြမ္းကို ပိုမို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
     

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger